Zkuste si vyrobit vlastní ořechovku

20150625_105828

Ořechovka, či ořechovice, je likér, který se získává vyluhováním nezralých plodů ořešáku vlašského s přísadou různých koření, či bylin, v čiré lihovině. Ideálně se pro tuto příležitost hodí vodka a slivovice. Výsledný ořechový likér pak podporuje zdraví, především pak trávení a chuť k jídlu. A samozřejmě, skvěle chutná i „jen tak“.

20150625_104858 (800x523) 20150625_110132 (800x419)

Správná domácí ořechovka se připravuje z vlašských ořechů sbíraných v období mléčné zralosti, tedy měkkých plodů, které jsou ještě obaleny zelenou, měkkou slupkou. Ideální dobou pro sběr ořechů je 24. červen, podle pranostik se totiž „Svatojánské ořechy“ hodí pro tento likér ze všeho nejvíce.

20150625_110613(0) (421x800)

Protože máme ořechovku rádi, zkusili jsme si ji letos připravit sami. Následující recept a připojená fotogalerie vás třeba přesvědčí, jak jednoduché to je. Za šest až sedm týdnů vás bude čekat odměna v podobě vlastního lahodného ořechového likéru.

20150625_111354 (800x758) 20150625_111947 (800x768)

Ořechovka strýčka Míši
25 -30 ks zelených vlašských ořechů (nejlépe sbírat kolem svatého Jana, za úplňku měsíce)
1 l čirého alkoholu (nejlépe vodka, žitná, slivovice, osvědčilo se míchat 0,5 l vodky + 0,5 l slivovice)
8 ks hřebíčku
2 ks celé skořice
8 ks jalovce
3 ks badyánu
½ vanilkového lusku (lze zaměnit za vanilkový cukr, kterým se nahradí část cukru obyčejného)
později: 0,5 l vody a 200 g cukru (pro ředění macerátu svařenou vodou s cukrem)

Příprava:
Ořechy omyjeme, nakrájíme na třetiny (lépe se maceruje), vložíme do vypláchnuté nádoby s uzávěrem (nejlépe větší sklenice s uzávěrem - víkem), ořechy zalijeme alkoholem a přidáme veškeré koření.
Obsah promícháme a necháme v pokojové teplotě cca 1 týden, potom přeneseme do chladnější míst-   nosti (pokud není nechte na stinném místě doma v pokoji) a necháme dalších 5 týdnů (celkem tedy šest týdnů) macerovat.
Obsah cca 1 x týdně zkontrolujeme a promícháme.
Po 6 týdnech obsah nádoby přecedíme přes plátno, svaříme cca 0,5 l vody s cca 200 g cukru (část lze  nahradit vanilkovým cukrem) a přidáme do přecezeného výluhu z ořechů.
Doporučuji pak ještě 1 týden nechat odstát, znovu přecedit a nalít do lahví.
Ořechovka následně zraje i v láhvi. Čím je starší tím chutná lépe J.
Obsah láhve vydrží i 2 roky (pokud se vám to podaří vyzkoušet, gratulujeme JJ)
Sdílejte:

Komentáře

,