Zelí se dlouho jedlo buď syrové, nebo vařené, případně dušené. Kysané zelí nejspíše vynalezli Tataři a od nich tento způsob úpravy převzali Slované. Češi prý tuto metodu vylepšili o takzvané šlapání zelí.
Svátky zelí se již dlouhé roky vztahují k měsíci říjnu. Proto jsme se v Mlékojedech rozhodli, že jednu takovou oslavu ZELÍ uspořádáme a společně si tradičním způsobem, tedy šlapáním, připravíme vlastní kysané zelí.
A tak zveme všechny zájemce – v sobotu 22.října – na mimořádnou akci „Hromadného šlapání (zelí)“ do pivovaru Kaberna v Mlékojedech. Začínáme ve 14 hodin.
Na programu je:
- Příprava hlávek ke krouhání
- Krouhání na velkých kruhadlech do připravené kádě o průměru 3 m
- Šlapání!!!
- Soutěž o nejlepší šlapku
- Soutěž o nejkrásnější nohy
- Koulení hlávky kolem pivovaru
- Program pro děti
- Ochutnávka několika zelných specialit
- Konzumace piva dle nabídky pivovaru Kaberna
- Výborná muzika
S ohledem na přípravy, především pak objednání dostatečného množství surovin, je třeba se do 15. října registrovat u hlavní organizátorky Michaely Landové (e-mail: mischa33@seznam.cz).
Do přihlášky uveďte velikost zeláku (nebo jiné nádoby, do které si naložíte zelí). Dle počtu přihlášených a celkovém objemu nádob bude dovezeno adekvátní množství zelí! V objednávce, prosím, také uvádějte jako ohřívadlo preferujete: zda rum, nebo svařené víno.
Pozor počet zelných šlapek je omezen kapacitou kádě! Uvádějte též jaké ohřívadlo preferujete rum nebo svařené víno. Propozice zašleme všem šlapkám e-mailem.
Zelný recept: Domácí kysané zelíšlap
Na 1 kg zelí 15-20 g soli, ½ kávové lžičky kmínu
Čisté hlávky zelí nakrouháme i s košťály. Pak je prosolíme a vmícháme kmín. Vybereme si vhodnou nádobu – ve velkovýrobě se používaly vždy dřevěné sudy či kádě, v nichž se dalo zelí šlapat, v domácnosti většinou vystačíme s keramickými dížemi či soudky, případně s čistou a vypařenou 3-5litrovou sklenicí na zavařování. Nakrouhané zelí po vrstvách napěchujeme do nádoby. Poté ji zakryjeme čistým prkýnkem a zatížíme omytým kamenem. Vše uskladníme pro nerušené kysání v místnosti o neměnné teplotě 18 °C. Kysání trvá přibližně 4 týdny. Podle potřeby můžeme dolévat slanou vodu (na 1 l 15 g soli). Vždy nezapomeneme omýt prkénko i kámen. Nádobu zakrýváme plátýnkem, které na ni pevně přivážeme provázkem.